Tadeuszovi Zasepovi udelili čestný doktorát Prešovskej univerzity

07.05.2008 Prešov

Prešov 7. mája (TASR) - Na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady Prešovskej univerzity dnes udelili profesorovi Tadeuszovi Zasępovi z Katolickeho Uniwersytetu Lubelskeho Jana Pawła II. najvyššie univerzitné ocenenie. Titul doctor ...
\"Pre Prešovskú univerzitu je to veľká udalosť, že taká významná osobnosť ako Tadeusz Zasepa, ktorý patrí medzi najuznávanejších svetových odborníkov v oblasti pastorálnej teológie a masmediálnej komunikácie, prijal náš čestný doktorát. Zasepa je veľký humanista, ktorý bol dokonca nominovaný na Nobelovu cenu. Jeho prijatie do našej akademickej obce má osobitný význam pre Grécko-katolícku teologickú fakultu, pretože sa významným spôsobom pričinil o jej rozvoj, \" uviedol Matlovič pre TASR.
Tadeusz Zasepa sa o štúdium masmediálnej komunikácie začal zaujímať počas svojho pobytu v Spojených štátoch. Jeho monografie sa týkajú predovšetkým kultúry masmédií a významu slova, ktoré sa z médií, podľa jeho slov, pomaly vytráca. Zasepa bol jedným zo skupiny kresťanských pedagógov, ktorá na požiadanie pápeža Jána Pavla II. prišla v roku 1995 na Slovensko s cieľom pomôcť budovať kresťanské univerzity. Významnou mierou sa zaslúžil o rozvoj vedného odboru katolícka teológia. Je držiteľom niekoľkých európskych i svetových ocenení. Slovenská republika mu udelila štátne občianstvo a 23. apríla ho Akademický senát Katolíckej univerzity v Ružomberku zvolil za nového rektora.
Zasepa považuje udelenie titulu za veľkú poctu i záväzok. \"Znamená to pre mňa, že mi univerzita odovzdala to, čo je pre ňu najvzácnejšie. Už viac univerzita dať nemôže. Ako profesor viem, čo to znamená a budem sa veľmi snažiť, aby som šíril dobré meno PU vo svete. Budem sa snažiť o jej dobro a o jej rozvoj, \" dodal pre TASR.
 

Vyberte región